Πολύ προσιτές τιμές!!! Για παραγγελίες και ερωτήσεις τηλεφωνήστε στο 6980949756

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Υλικά και τεχνικές στην αγιογραφία

Για την αγιογράφηση των εικόνων χρησιμοποιούμε ανάμιξη σκόνης αγιογραφίας με κρόκο αυγού, ξύδι και λίγο αγιασμό. 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αρχικά ξεκινάμε με την επιλογή του ξύλου το οποίο επεξεργάζεται κατάλληλα. Συνήθως χρησιμοποιούμε ένα από τα εξής είδη: κυπαρίσσι, οξιά, φλαμούρι ή κόντρα πλακέ θαλάσσης.



Εφόσον αποφασίσουμε το ξύλο που θα χρησιμοποιήσουμε, το τρίβουμε με γυαλόχαρτο για να γίνει λείο και κολλάμε στη επιφάνεια βαμβακερό η λινό ύφασμα με φυσική κόλλα (κόλλα από δέρμα κουνελιού-κουνελόκολλα).

Αφού στεγνώσει η κόλα τότε κόβουμε τα περισεύματα του υφάσματος. Αφού στεγνώσει το ύφασμα στη συνέχει περνάμε από πάνω αλλεπάληλες στρώσεις (σταυρωτά) υλικού προεργασίας το οποίο και αφήνουμε να στεγνώσει μερικές μέρες.

Το υλικό προεργασίας αποτελείτε συνήθως από στόκο ή Gesso και κουνελόκολα. Αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία και στεγνώσει το υλικό, τότε τρίβουμε την επιφάνεια μέχρι να γίνει λεία και επίπεδη.

Μετά χαράσουμε το θέμα που έχουμε επιλέξει και περνάμε με γομαλάκα τα μέρη εκεί όπου θέλουμε να κολλήσουμε τα φύλλα χρυσού (22-24 καρατίων). Τότε συνεχίζουμε με το χρύσωμα (επικόληση φύλλων χρυσού πάνω στην εικόνα). Το τελευταίο στάδιο είναι η έναρξη αγιογράφησης της εικόνας. η αγιογράφηση γίνεται με χρώματα γήινα, διαλυμένα με κρόκο αυγού, νερό και ξύδι.

Τα ακρυλικά και λοιπά βιομηχανικά χρώματα δεν αποδίδουν καλά τους χρωματικούς τόνους και ξεθωριάζουν και γι αυτό δεν τα χρησιμοποιούμε.

Αντίθετα, χρησιμοποιούμε τις σκόνες που χρησιμοποιούσαν οι βυζαντινοί αγιογράφοι που έχουν διαρκέσει ανά τους αιώνες. Κατά την αγιογράφηση, ξεκινάμε από τα σαρκώματα και τα φορέματα και συνεχίζουμε στα πρόσωπα.

Η τεχνική είναι η ίδια. Ζωγραφίζουμε με αλλεπάλληλα στρώματα χρωμάτων ξεκινώντας από τις σκούρες αποχρώσεις και φτάνοντας στις ανοιχτότερες.

Όταν τελειώσουμε με τη ζωγραφική ολοκληρώνουμε με τα φωτοστέφανα, τα γράμματα και τα περιθώρια. Αφού στεγνώσει η εικόνα μερικές μέρες, συνεχίζουμε με το βερνίκωμα οπότε και ολοκληρώνεται η αγιογράφηση της εικόνας.

Διαβάστε ΕΔΩ την ειδική Προσευχή των Αγιογράφων

Από το βιβλίο Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης - Διονυσίου του εκ Φουρνά 


1 σχόλιο: